Meer rust aan tafel met pubers


Meer rust aan tafel met pubers: 5 nieuwe tips

Ouders met pubers herkennen het vast: gemekker en strijd aan tafel. Dat is niet wat je wilt. Dat maakt het er niet gezelliger op. Je snakt naar meer rust aan tafel. En als ouder maak je je vaak zorgen: ‘Krijgt mijn kind wel voldoende voedingsstoffen binnen?’ of ‘Ze eet zo weinig en is alsmaar moe. Wat kan ik daaraan doen?’. Het geeft een gevoel van onmacht. Vorige week heb ik al een aantal tips over eten met pubers gegeven. Is het al gelukt hiermee aan de slag te gaan? Deze week geef ik je nog 5 extra tips.

Hoe zorg je voor rust aan tafel?

Hoe krijg ik mijn puber aan het gezonde eten? En meer rust aan tafel? Wat hierbij van belang is, is: Blijven communiceren, je puber zelf laten koken, positieve resultaten van gezond eten benadrukken, negatieve aandacht negeren en een voorbeeldrol vervullen als ouder. Ben je daar al mee gestart? Pak dan meteen door met de volgende 5 tips:

  1. Maak het gezellig aan tafel

Het avondeten is naast een maaltijd ook een moment om de dag door te nemen en aandacht te hebben voor elkaar. Hoe was jouw dag? Wat heb je gedaan? Tijd hebben voor elkaar is belangrijk. En zeker ook, omdat je graag op de hoogte wilt blijven van het leven van je kind. Ik zei het al eerder, blijf in gesprek met je kind. Samen eten is juist een mooie gelegenheid hiervoor. Maak het gezellig aan tafel en negeer gemopper.

  1. Zorg voor een gezond huis

Pubers hebben een enorme behoefte aan voedingsstoffen. Gezonde keuzes maken is daarin geen hoofddoel. Van hun zakgeld worden snacks gekocht. Croissantjes in de pauze in plaats van jouw volkoren boterhammen. Candy bars of zakken chips in het tussenuur. Omdat ze rust aan tafel - pubers - fruitschaal | Geniet MEERbuitenshuis al vaak voor ongezonde producten kiezen, is het goed ervoor te zorgen, dat de thuisomgeving gezond is. Zorg dat er voldoende rauwkost is, fruit en bijvoorbeeld volkoren crackers, die ze gewoon mogen pakken. Bedenk dat wat je niet in huis haalt, kan ook niet worden gegeten.

  1. Stel regels

Als je tijd met elkaar doorbrengt aan tafel, wil je ook dat iedereen er met zijn volle aandacht bij is. Daar passen geen smartphones of tablets bij. Aan tafel wordt er niet gebeld, gechat of ge-appt. Uiteraard ook niet door de volwassenen aan tafel. Zorg verder voor voldoende gezonde voedingsmiddelen in huis (zie vorige tip). Die mogen je kinderen altijd pakken als ze honger hebben. Reserveer chips en toastjes voor het weekend. Dat schept duidelijkheid. Zo blijft het snaaien beperkt, maar weet je kind ook dat hij het wel mag en krijgt. Dat geeft rust.

  1. Schakel hulp in

Soms maak je je als ouder echt zorgen, omdat je kind niets of juist teveel eet. Als er echt serieuze problemen zijn, schakel dan hulp in. Je kunt een onderscheid maken tussen eetproblemen en eetstoornissen. Bij eetproblemen hebben we het over lastige eters, weinig lusten, eenzijdig eten en overgewicht. Bij eetstoornissen gaat het over diepere problemen, zoals anorexia, boulimia of ernstige obesitas. In beide gevallen is hulp van buitenaf mogelijk, maar vooral bij eetstoornissen ook echt nodig. Aarzel dan niet en neem contact op met de huisarts. Die kan je verder helpen en zorgen, dat je kind bij de juiste instantie terecht komt.

  1. Geniet!

Ook al zijn ze misschien af en toe wat lastig, pubers zijn ook heel erg leuk. Geniet dus van je puberzoon of –dochter. Lach om hun vaak toch echt wel grappige opmerkingen en bedenk… ook de puberteit is maar een fase!

Deze stappen/tips zorgen voor wat meer rust aan tafel en in huis. En helpen je om je zoon/dochter gezonde keuzes tpubers top - rust aan tafel | Geniet MEERe laten maken. En onthoudt: communiceren met je zoon of dochter blijft het allerbelangrijkste. Ga het gesprek aan. En: geniet!

Fijne dag en eet smakelijk!

Paulien

 

(Bron: SpruitjesenZo!)


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *