Avondeten met je kids: 5 nieuwe tips


Avondeten met je kids: 5 nieuwe tips

Na de tips voor ontbijt, lunch en tussendoortjes is het nu tijd dat ik een belangrijke maaltijd voor het hele gezin onder de loep neem: het avondmaal. Dit is hét moment van de dag om bij te praten met je gezin. Neem er dus de tijd voor! De kinderen vertellen over hoe het was op school, bij vriendjes/vriendinnetjes, sport- of muziekles. Dus ouders, maak het gezellig tijdens het avondeten en zorg dat iedereen aan tafel zit.

Wat komt er op het bord?

avondeten | geniet MEERHet avondeten bestaat uit een grote portie groente per persoon (ongeveer de helft van je bord), aangevuld met aardappelen/pasta/rijst/etc. en een stukje mager vlees/vis/vleesvervanger. Probeer de porties te koken die opgegeten worden en gooi geen eten weg. Dit is soms best lastig. Daarom geeft het Voedingscentrum aan de hand van leeftijd en geslacht richtlijnen over hoeveel en wat je per dag kunt eten uit de Schijf van Vijf. Is er iets over? Verwerk dit dan in een lunch- of dinergerecht van de volgende dag of eet het als ‘voorafje’. Hierbij enkele ideeën om te koken met kliekjes en restjes en zo minder weg te gooien.

5 tips voor het avondmaal

Dit keer geen tips om te doen, maar juist om te laten: wat moet je vermijden tijdens het avondeten?

  1. Het avondmaal mag niet te calorierijk zijn: ’s avonds hebben we een groot deel van de dag al achter ons, dus niet heel veel energie meer nodig. Een lichte, gevarieerde maaltijd is het beste.
  2. Houd het bij één portie, schep de juiste hoeveelheid op je bord en zet geen pannen op tafel, anders is de verleiding groot nog een tweede keer op te scheppen. Heb je nog honger? Neem dan een extra portie groenten…
  3. Eet samen aan tafel, niet voor de televisie of achter de computer
  4. Eet niet rechtop staand, maar ga rustig zitten, zodat je ook rustig kunt eten.
  5. Neem tijd voor de maaltijd en geniet ervan!

avondeten courgettesoep | Geniet MEERHeb je zelf nog andere tips? Of heb je tips voor lekkere recepten? Of andere ervaringen om te delen? Ik hoor het graag. Stuur me hieronder een reactie.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van voeding en leefstijl voor volwassenen en kinderen? Schrijf je dan in voor het ontvangen van wekelijkse inspiratie en tips.

Geniet van het avondeten!familie avondeten aan tafel | Geniet MEER

Paulien

 

 

 

Bron: boek ‘Ik kook gezond voor mijn kind; overgewicht vermijden van jongs af aan.’

 


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *