Stap voor stap naar een gezonde(re) leefstijl


Stap voor stap naar een gezonde(re) leefstijl

Gezondheid en vitaliteit is een groot goed. Om gezond te blijven, is je weerstand belangrijk. Je weerstand hou je op peil door goed voor jezelf te zorgen. Door gezond te eten, krijg je genoeg vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen binnen. En daarnaast zijn je conditie, slaap en stress en ontspanning ook van invloed.

We weten allemaal best wat goed voor ons is. Maar slechte gewoontes, we hebben ze allemaal, net als goede voornemens. Meer bewegen, minder snoepen, zorgen voor meer ontspanning, gezonder eten, stoppen met roken, minder alcohol. Hoe is het met jouw gezondheid? Zorg jij goed voor jezelf? Wat zou je willen veranderen aan jouw leefstijl? Waar zou je mee aan de slag willen? Toewerken naar gezonde gewoontes gaat stap voor stap. Alleen dan heb je duurzaam resultaat.

Haalbare doelen stellen

Het is belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken. Maak het zo concreet mogelijk. Maar wees hierbij wel realistisch voor jezelf, stel haalbare doelen! Dan wordt de kans op succes groter en blijf je gemotiveerd. Wil je bijvoorbeeld aan de slag met je gewicht, denk dan aan 5-10% gewichtsverlies. Dat kan al veel gezondheidswinst opleveren. Heel snel gewicht verliezen is zelden blijvend, omdat je dan niet de tijd krijgt om je gewoontes aan te passen. En snel vervalt in het bekende jojoën. Ik raad je daarom aan om voor 0,5kg per week te gaan of nog beter: niet focussen op gewicht!

stap voor stap lekker bewegen | Geniet MEER

Motivatie

Als je je doel hebt bepaald, is het heel belangrijk te kijken naar je motivatie. Waarom wil je graag dat er iets verandert? Wil je bijvoorbeeld meer gaan bewegen om fitter te worden? En wat levert het je op om fitter te zijn? Hoe voelt dat? Wat zou je dan doen? Probeer het je helemaal voor te stellen en er als het lukt een beeld in je hoofd van te maken hoe dat zou zijn. Hoe jij dan zou zijn.

Geduld

En dan wil je aan de slag! Liefst zo snel mogelijk. Maar denk erom, dat je kleine stapjes neemt om te gaan veranderen. Met kleine stapjes zorg je ervoor, dat het een duurzame verandering wordt. Dus iets wat je vol kunt houden, wat een nieuwe gewoonte wordt op weg naar een gezondere leefstijl. Wil je gezonder gaan eten, kijk dan naar 1 eetmoment. Dus bijvoorbeeld je tussendoortjes. Hoe kun je daarin kiezen voor iets gezonds? Of kijk als je fitter wilt worden hoe je meer beweging kunt inpassen. Door bijvoorbeeld vaker de fiets te nemen in plaats van de auto. Of de trap in plaats van de lift. Bouw het rustig op. Te veel ineens veranderen verkleint de kans op succes.

Gewoontes overwinnen in 5 stappen:

  1. Denk na over een concreet doel: wat wil je precies veranderen, in welke situaties en wanneer heb je jouw doel bereikt?
  2. Bepaal je motivatie: waarom wil je veranderen? Daar heb je een reden voor.
  3. Zet kleine stapjes: wat zou je vandaag kunnen doen?
  4. Focus op het positieve: wat is er gelukt? En leer van wat er (nog) niet lukt.
  5. Wees geduldig en neem de tijd.

Eerste stap: wat kun jij vandaag al doen?

Werk in kleine stapjes, zet haalbare doelen en onthoud, dat het niet altijd 100% goed kan gaan. Wat ga je vandaag doen? Maak bijvoorbeeld vandaag een ommetje of kies voor fruit als tussendoortje. Of zoek een lekker vegetarisch recept voor een dagje zonder vlees (kijk eens op mijn website voor een lekker recept).

stap voor stap | Geniet MEER

En af en toe een ongezonde dag betekent nog niet dat je opnieuw moet beginnen! Geef jezelf de tijd. En geloof in jezelf. Zo kun je je die gezonde leefstijl stap voor stap eigen maken.

En denk je nu, ik zou wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Dan ben ik er voor je. Neem contact met me op voor een kennismaking. Ik kijk ernaar uit!

Veel succes!

Paulien


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *