Help… mijn puber eet zoveel rotzooi: 5 tips


Help… mijn puber eet zoveel rotzooi: 5 tips

Gisteren kwam er een puber in mijn praktijk. Het is een jongen die veel sport. Daar is hij heel serieus mee bezig. Enkele maanden geleden heb ik een informatieavond over voeding gehouden waar hij ook bij was. En nu na de zomer wil hij nog verder aan de slag. Hij wil graag gezonde(re) keuzes leren maken en bewust goed zorgen voor zijn lijf, zodat hij nog meer resultaten behaalt in wedstrijden.

Na de intake zijn we enthousiast gestart. Gisteren was zijn 2e consult. Aan het eind van ons gesprek vroeg ik hem: ‘Waar wil je de komende twee weken aan gaan werken?’ Zijn ouders zijn gescheiden. Hij vertelde, dat hij in de vakantie naar zijn vader zou gaan. ‘Die heeft andere dingen in huis dan mijn moeder. Ik wil daar bewust gezonde keuzes gaan maken en letten op wat ik wel en niet eet.’ Dat was echt super om te horen! Dit is voor mij de ideale cliënt. Hij nam het heft helemaal in eigen hand om te werken aan zijn doel. Zo mooi!!

puber top - rust aan tafel | Geniet MEER

De pubertijd is vol veranderingen

Juist in de pubertijd maken kinderen een fikse groei door, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat kost energie en kan gepaard gaan met flinke vermoeidheid en lusteloosheid. Maak je als ouder hierover geen zorgen. Dat hoort erbij. Ze krijgen een ander dagritme door nieuwe schooltijden en bijvoorbeeld sporttrainingen. Ze krijgen meer zakgeld, soms aangevuld met inkomsten uit een baantje. En de invloed van de groep en erbij willen horen speelt een steeds grotere rol, ook in het eetgedrag. Kinderen worden zelfstandiger, maken meer eigen keuzes. Ook keuzes in hun voedingspatroon.

5 tips om je puber aan het gezonde eten te krijgen

Al die veranderingen kan je als ouder behoorlijk onzeker maken. Dat zorgt voor onrust. Ik krijg vaak vragen als: ‘Wat is goed voor ons gezin?’, ‘Hoe kan ik gezonde keuzes in eten en bewegen maken?’, ‘Hoe krijg ik mijn puber nu aan het gezonde eten?’. Uit mijn eigen ervaringen wil ik je daarom graag 5 tips geven:

  1. Communiceren is het allerbelangrijkste

Blijf in gesprek met je puber. Over alles, maar zeker ook over eten. Leg uit waarom je gezond eten zo belangrijk vindt. Heb het vooral over gezond en niet over lijnen. Als je als moeder jezelf afkraakt voor de spiegel en het vaak over lijnen en diëten hebt, geeft dat een verkeerd signaal naar je kind. Pubers zijn hier heel gevoelig voor! Richt je op gezond eten, omdat je fit wilt zijn.

Puber zelf koken | Geniet MEER

  1. Laat pubers zelf kiezen en koken

Hebben je kinderen veel eigen wensen? Laat ze dan zelf koken. Zoek samen lekkere en gezonde recepten uit. Je kunt ook een vaste dag afspreken waarop je puber het eten maakt. Dat is leuk en leerzaam tegelijk. Je puber is die dag verantwoordelijk voor wat er op tafel komt, natuurlijk eventueel met wat hulp.

  1. Goede keuzes voor later

Gezond eten verhoogt de weerstand, voorkomt overgewicht en daar heb je later profijt van. Maar laat je puber daar nu helemaal geen boodschap aan hebben. Die denkt meer aan nu dan aan later. Later is in hun ogen nog heel ver weg. Gezond eten heeft ook effect op korte termijn, namelijk op acne. Dus gezond eten is goed voor je huid. Is dat geen belangrijke reden om toch meer voor gezond te kiezen?

  1. Negeer!

Wat je aandacht geeft groeit wordt weleens gezegd. Nou, dat is zeker zo. En teveel aandacht geven aan gezeur aan tafel is daarom niet goed. Je puber wil aandacht en hierbij geldt, dat negatieve aandacht ook aandacht is. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal. Probeer niet of minder te reageren op negatief gedrag, maar juist op positief gedrag. Wees dan trots op je zoon of dochter en zeg dat ook tegen hem/haar.

  1. Voorbeeldrol

Ondanks dat je puber weinig meer lijkt aan te nemen, ben je als ouder nog steeds een voorbeeld. Ook pubers spiegelen zichzelf aan jou. Hang jij vaak met je tablet of smartphone met een zak chips op de bank, grote kans dat je puber dit gedrag zal kopiëren. En als je zelf iets niet lust, roep dat dan niet heel hard aan tafel. Dan kan het zijn, dat je kind ook minder enthousiast wordt.

Puber gras | Geniet MEER

Ga met deze tips aan de slag. Ik ben heel benieuwd wat het je oplevert. En zo benieuwd ben ik ook naar mijn volgende afspraak: Hoe is het hem vergaan om het heft in eigen handen te nemen?

Veel succes met deze tips!

Paulien


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *