Help… kind fan chocolade-ontbijt! 10 tips


Help… mijn kind is fan van chocolade-ontbijt! 10 tips voor andere ‘verleidingen’

Regelmatig krijg ik kinderen in mijn praktijk. De meesten gaan zeker niet (meer) zonder ontbijt naar school. Daar ben ik echt heel blij om! Maar… het ontbijt gaat er tegenwoordig wel in als zoete koek, … eh brood. Want het ‘chocolade-ontbijt’ is veruit favoriet bij kinderen. Zo kwam er deze week een jongen in mijn praktijk die verzot is op chocopasta en chocolade hagelslag. Hij eet het liefst ál zijn boterhammen ermee, ook bij de lunch! Super lekker natuurlijk, maar het blijft dan bij eten en niet voeden. Maar hoe krijg je als ouder nu inspiratie om je kind te verleiden tot een ander ontbijt? Ik geef je 10 tips die makkelijk én lekker zijn!

Bijna alle kinderen ontbijten!

Deze week was er in het nieuws, dat tegenwoordig nog maar 5 procent van de kinderen zonder ontbijt naar school gaat, terwijl dit tien jaar geleden nog 20 procent was (bron: Nationaal Schoolontbijt). Bijna alle kinderen ontbijten iedere dag, maar wel het liefst met hagelslag en chocopasta.

Hoe belangrijk is een gezonde start?

Je kunt het lichaam vergelijken met een motor. In de ochtend heeft het lichaam van je kind na een nacht van 9 tot 12 uur slapen een eerste tankbeurt nodig om op te starten. Een gezond ontbijt levert gezonde voedingstoffen waar je heel de dag profijt van hebt. Daarom is het belangrijk dat kinderen steeds gezondere keuzes gaan maken. In chocopasta en hagelslag zit vooral suiker en verzadigd vet en verder niet zoveel vitaminen.

Wat heeft je lichaam nou nodig voor een goede start?

Een voedzaam ontbijt dat vol voedingsstoffen zit natuurlijk! Maar wat is dat nu voedzaam? En welke voedingsstoffen heb je het over hoor ik je denken? Ik zal het je uitleggen. Een evenwichtig en volwaardig ontbijt is samengesteld uit volkoren graanproducten (vezels), eiwitten, fruit en vocht. Het geeft je de energie om de hele ochtend door te komen, met alleen een stuk fruit als tussendoortje. Zo krijg je geen behoefte aan snacks en snoep.

Recepten ontbijt bananenmug ipv chocolade-ontbijt | Geniet MEER

Tips voor meer ontbijtinspiratie

De meeste ouders weten wel dat chocola niet het meest ideale ontbijt is, maar het ontbreekt hen vooral aan inspiratie om de kinderen tot iets anders te verleiden. Wat zet je dan op tafel dan een ouderwetse boterham met kaas die kinderen vaak ’s ochtends (net als ik vroeger…) niet wegkrijgen? Je kunt denken aan:

 1. Yoghurt of kwark met fruit of (ongesuikerde) müsli
 2. Havermout met
 3. (Griekse) yoghurt met walnoten en een honing
 4. Rozijnen met hüttenkäse op een volkorenboterham
 5. Een milkshake van fruit en melk
 6. Een volkorenboterham met kwark en jam
 7. Pindakaas en banaan op een volkorenboterham
 8. Een bord Brinta
 9. Volkorenbrood met hartig beleg (vleeswaar, kaas, humus, pindakaas, Philadelphia) is sowieso een goede keus
 10. Bananenmugcake, de favoriet van mijn kinderen… zeer voedzaam!

Pindakaasbrood ipv chocolade-ontbijt | Geniet MEER

Variatie is het toverwoord, dus wissel op brood zoet beleg af met hartig beleg. Neem de ene dag eens kwark en de volgende dagen brood of havermout.

Verder is het belangrijk om samen te ontbijten en dat is natuurlijk nog gezelliger ook. Je kunt dan zelf het goede voorbeeld geven. En als je ’s avonds de tafel al dekt, kun je in de hectiek van het ochtendritueel zo aanschuiven!

Ik hoop, dat er iets tussen zit wat jouw kind lekker vindt. Heb je nog andere lekkere en gezonde ontbijt-ideeën? Ik hoor ze graag. Ik lees graag je reactie.

Ontbijt smakelijk!

Paulien


1 Comment

 1. Als kind at ik ook het liefst de hele dag chocolade! Gelukkig heb ik ook snel andere dingen leren eten als kind, zodat ik meer variatie had. In het weekend mocht ik dan weer meer snoepen.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *