Help… kan ik afvallen zonder weegschaal?


Help… kan ik afvallen zonder weegschaal?

Ben ik net lekker bezig met bewuste keuzes, niet snoepen, veel groente en fruit en goed voor mezelf zorgen. Tot het moment van wegen is aangebroken. Het cijfer op de weegschaal kan soms zo’n domper voor me zijn. Zelfs een paar onsjes meer kunnen al voor een behoorlijk baalgevoel zorgen. Zie je wel, ik kan het niet. Ik kan net zo goed stoppen. Het gaat me toch niet lukken om af te vallen. Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Haat-liefde verhouding met de weegschaal

Het blijft een haat-liefde verhouding die mijn klanten hebben met de weegschaal. Ben je afgevallen? Ook al is het maar een paar onsjes? Dan weet je dat je op de goede weg bent. Het versterkt je zelfvertrouwen. En zorgt voor een goede motivatie om verder te gaan. Je bent op de goede weg.

Soms laat je je door dat cijfertje van de wijs brengen als er maar een paar ons af is. Of als je gewicht hetzelfde is gebleven. Of erger nog, als je bent aangekomen. Is dan alle moeite voor niks geweest?

Hoe vaak op de weegschaal?

Weeg jezelf niet iedere dag. Dan ben je er te veel mee bezig. En geef je het getal op de weegschaal te veel de kans om je stemming te bepalen. En zoals ik al zei: je gewicht kan door meerdere factoren worden beïnvloed. Dagelijks wegen voegt dan niks toe. Kijk liever naar de lange termijn. Dus bijvoorbeeld eens per week. En dan ook het liefst op hetzelfde moment en op dezelfde plek.

Tips om relaxter om te gaan met de weegschaal

Continu met het cijfer op de weegschaal bezig zijn, kan je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Wat gaat er in je hoofd om op het moment dat je teleurgesteld bent in het gewicht dat het cijfer op de weegschaal aangeeft? Hoe blijf je toch vertrouwen dat je goed bezig bent? Hoe kun je relaxter omgaan met dat getal op de weegschaal?

Ik geef je een paar tips:

 • Je lichaam is geen machine. Het is niet zo, dat als jij je best doet, je dan zeker resultaat boekt. Tenminste niet meteen, soms duurt het iets langer. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe gewoontes. Er zijn andere factoren die ook van invloed zijn, onder andere hormonen, vocht vasthouden en je vet- en spiermassa. Staar je niet blind op dat cijfertje, maar houd vol! Gezond afvallen lukt alleen als je doorzet en je niet laat ontmoedigen. Hou je aan je plan.
 • Het cijfer op de weegschaal is ‘maar’ een getal. Het zegt niet dat jíj waardeloos bent. Kijk naar wat je beter of anders kunt doen en laat je niet van de wijs brengen. Hou je lange termijn doel voor ogen. Blijf vertrouwen houden. Jij kunt dit!
 • Je weegschaal is niet de enige indicator van gewichtsverlies en of je gezondheid vooruitgaat:
  • Je fitter voelen: goed voor jezelf zorgen zorgt voor meer energie, minder dipjes, beter slapen. Dat is een goede maatstaf voor het goed bezig zijn.
  • Je kleding: een broek die losser gaat zitten, een riem die een gaatje strakker kan. Dat is een goede indicatie van minder buikvet.
  • Jezelf meten: naast je buikomvang kun je ook je benen en armen meten. Meten is weten. Wat je niet ziet in kilo’s, kun je wel zien in cm’s bijvoorbeeld als je meer bent gaan sporten.
  • Je foto: zie je veranderingen in je gezicht? Of op een foto van de zijkant? Dat is soms net weer anders dan dat je in de spiegel kijkt. En als je eens in de zoveel tijd zo’n foto maakt, zie je wat er verandert.

Aangekomen, wat nu?

Het kan nog steeds, dat je aankomt. Het gaat erom hoe je daar meer omgaat. Een cliënt van me had een hele mooie manier die voor haar werkte. Ze ging wekelijks wegen met super resultaat. Als ze op de weegschaal ging staan en was afgevallen, joehoe, dan ging de vlag uit. En was dit een stimulans voor haar om door te gaan. Was ze een week niet afgevallen, dan was dit ook een stimulans, maar dan voor een tandje erbij. Wat kan ik nog veranderen? Waar heb ik iets laten liggen? Wat kan ik nog beter doen? Zij is met haar aanpak meer dan 20kg afgevallen in 9 maanden. Als zij dit kan, kun jij dit ook.

Waar ligt jouw focus?

Het draait om mindset. Wat je aandacht geeft groeit. Waar focus jij op? Op het cijfer op de weegschaal? Op je gewicht? Of juist op wie je wilt zijn? Hoe je je dan voelt? Als je negatief denkt, voel je je negatief. Je voelt je dik. Draai het om. Denk positief. Aan hoe je wilt zijn. Zie je jezelf voor je hoe je wilt zijn. Je ideale gewicht. De slanke versie van jezelf. Wat voor gevoel krijg je dan? Een lekker positief gevoel toch? Daar doe je het voor. Hou dat beeld voor ogen. Veel belangrijker dan focussen op het cijfer op de weegschaal.

Welke weegschaal is het beste?

Vaak krijg ik de vraag wat een goede weegschaal is. Ik vraag dan altijd: Wat wil je ermee meten? Alleen je gewicht? En wat voor prijs heb je in gedachten? Ik ben zelf heel tevreden over mijn weegschaal van Omron. Dit is een hele betrouwbare weegschaal. Deze kan naast het lichaamsgewicht ook het vet- en spierpercentage, visceraal vet en BMI meten. Weeg je je thuis meestal meteen na het opstaan, ook in mijn praktijk is het handig om een vast ritme in je afspraken te hebben om de meetresultaten het beste te kunnen vergelijken. Dus bijvoorbeeld altijd ‘s ochtends een afspraak of meestal aan het eind van de middag. Dan krijg je het beste beeld van wat er verandert. Maar afvallen zonder weegschaal is ook nog steeds heel goed mogelijk.

Hoe kan ik jou helpen?

Leuk als je in een reactie op dit artikel even laat weten of de tips jou helpen. Laat het vooral ook weten als je vragen hebt over dit onderwerp. Ik help je graag!

 


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *