Goed voornemen om af te vallen? 10 tips zodat het dit jaar wél lukt


Goed voornemen om af te vallen? 10 tips zodat het dit jaar wél lukt

Goed voornemen op 1 januari? De start van het nieuwe jaar is daar heel geschikt voor. Een nieuwe, nog bijna lege agenda en een heel jaar om je doelen te halen. Het klinkt toch fijn als je zegt ‘Vóór het einde van het jaar wil ik die 10 kilo eraf hebben.’ als je daar nog ruim 12 maanden voor hebt? Bovendien hebben we bijna allemaal teveel gesnoept en gegeten in de afgelopen feestmaand. Dus dat we het anders willen, is eigenlijk wel vrij logisch. We zijn het zat! Maar hoe zorg je nu, dat zo’n voornemen niet op 8 januari al weer in de prullenbak belandt?

Tips om je goede voornemen te laten slagen

De volgende tips kunnen je helpen om het dit keer goed aan te pakken:

  1. Ga niet op dieet, koolhydraten tellen of snel afvallen.
  2. Sta stil bij je motieven: Waar doe je het voor? Waarom wil je zo graag veranderen? Wat levert het je op?
  3. Word je bewust van je eetgewoonten: wat eet je op een dag, waarom en met wie en wat zijn je sterke en je zwakke punten daarin?
  4. Zorg dagelijks voor voldoende beweging: op de fiets naar het werk, lopend boodschappen doen, een dagelijkse avondwandeling, de trap in plaats van de lift. Je gaat je door 15 minuten bewegen per dag al fitter voelen.
  5. Zorg dat je gezin/partner je steunen en schakel je vrienden en familie in, alle hulp is welkom.
  6. Maak alleen of samen met een coach een plan en zet dit op papier. (En niet alleen: ik wil 10 kilo afvallen, maar ook concrete acties met een planning wanneer je die gaat uitvoeren)
  7. Pas je thuisomgeving aan: haal geen grote eetvoorraad in huis en berg alle verleidelijke etenswaren goed buiten het zicht op.
  8. Lees etiketten van voedingsmiddelen en word je bewust van marketingtrucs voor meer en ongezond eten (bijvoorbeeld een veel te grote portie ‘medium’ of ‘normaal’ noemen, XXL-verpakkingen of o zo lekkere maar ongezonde kassakoopjes in welke winkel dan ook).
  9. Wees consequent in je nieuwe eetgewoonten: niet op doordeweekse dagen heel streng zijn voor jezelf en dan in het weekend helemaal losgaan.
  10. Houd je resultaten bij: geef jezelf feedback en stuur zo nodig bij. En schakel tijdig hulp in van een coach als je goede voornemen lijkt te gaan stranden.

Gefaald…

Ondanks deze tips zien we in de praktijk, dat veel van onze goede voornemens al snel stranden. We houden er na een tijdje gewoon mee op en verzanden weer in onze oude gewoontes. We gaan weer verder zoals we altijd deden. Met alle frustraties van dien, want niets voelt zo naar als het gevoel hebben dat je hebt gefaald en dat je het niet kunt…

Succes behalen!

Er is niets zo lastig als je gewoontes veranderen. We willen vaak zo heel erg graag. Zo graag dat we vaak te hard van stapel lopen. Teveel willen bereiken. Te hard ons best doen. Onrealistische manieren bedenken om ons doel te behalen. Onrealistische doelen stellen ook. Wil je echt je gewoontes veranderen, dan is het goed om een echt doelgericht plan van aanpak te maken. Om realistische doelen te stellen die je kunt behalen. Ook moet je weten wat je op de moeilijke momenten gaat doen. Als coach helpen we je daarbij. Samen stellen we doelen, jouw doelen. We maken samen een plan van aanpak, jouw plan of in het geval van jullie gezin, jullie plan. We bespreken je/jullie valkuilen en zorgen voor alternatieven. Samen gaan we aan de slag, zodat het ditmaal wel een succes gaat worden. Want afvallen en je gewoontes veranderen is lastig, maar met de juiste werkwijze kan het wel.

Kom langs

Ik werk oplossingsgericht met een persoonlijke aanpak en ben er voor jou en je gezin. Kom langs voor een gratis kennismakingsgesprek, zodat we er samen voor kunnen zorgen, dat je goede voornemen dit jaar wél slaagt!

Heb je iets aan deze tips? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Happy new year!

Paulien
www.geniet-meer.nl


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *