Wat is het geheim van kinderen met overgewicht?


Wat is het geheim van kinderen met overgewicht? Kiloknallers zocht naar feiten en fabels

Ga je nu al weer tv kijken mama? Ja, vakliteratuur over overgewicht bij kinderen. Met veel interesse heb ik een aantal zondagochtenden de serie ‘Kiloknallers’ gekeken, over 5 kinderen met obesitas en hun strijd tegen de kilo’s. Kinderen aan het woord over overgewicht, afvallen en de weegschaal. Weliswaar via Uitzending gemist, want op zondagochtend vroeg werk ik niet. Uit de afleveringen verzamelde ik hun verfrissende tips.

kiloknallers kinderen overgewicht en obesitas | Geniet MEERJe hoort het overal in het nieuws: we worden te dik. En iedereen denkt te weten wat we eraan moeten doen. Maar hoe is het nou écht om te zwaar te zijn? Kiloknallers duikt in het leven van 5 kinderen tussen 10 en 12 jaar met obesitas. Vlnr Lieke, Nick, Naomi, Mohamed en Mathilde laten een jaar lang hun leven zien, inclusief hun worstelingen en overwinningen, hun zoektocht naar de feiten en de fabels en het gevecht tegen de vooroordelen.

De realiteit in beeld

Wat ik er zo mooi aan vind, is het zelf filmen door deze kinderen. Het geeft ook wel eens wat beelden waar je bijna zeeziek van wordt, maar doordat ze het zelf met hun telefoon filmen op momenten dat ze iets willen vertellen, is het zo eerlijk en oprecht. Dat is echt prachtig om te zien en soms zelfs ontroerend. Het zijn kinderen die al een heel traject hebben doorlopen en kind aan huis zijn in het ziekenhuis. Nick verwoorde het mooi waarom hij aan Kiloknallers mee wilde doen: ‘Ik wil dat andere kinderen ook kunnen begrijpen dat het iets zwaarder is om zwaar te zijn en hoe het dan voelt.’

Weg met de weegschaal

Wat mijn collega Meijke van Herwijnen van het programma ‘Weg met de weegschaal’ al predikt, daar komen deze kinderen ook achter. ‘Op de weegschaal staan is echt kut. Je bent goed bezig met werken aan je conditie en je denkt: Ik ga zo door! En dan moet je weer op die stomme weegschaal, waardoor je hele goede gevoel daarna weg is.’ aldus Mo.

haat liefde weegschaal overgewicht | Geniet MEERDeze kinderen met overgewicht hebben zoals veel mensen die kampen met gewichtsproblemen een haat-liefde verhouding met de weegschaal. Deze is zo allesbepalend en kan je zo’n terugslag geven als het cijfer niet overeenkomt met je gevoel. Daarom werd de weegschaal bij een consult gewoon in de prullenbak gegooid. Zo, dat ruimt lekker op! Tip van Nick is volg je gevoel en niet de weegschaal.

Verdriet of boosheid

Als je gepest wordt met je gewicht, verwoordt Lieke het zo: ‘Je krijgt het gevoel, dat je van een andere planeet komt. En daar word ik altijd erg verdrietig van.’. In haar nieuwe groep op school heeft Lieke weer vrienden, waardoor ze het gevoel krijgt er weer echt bij te horen. Haar overgewicht is daardoor meer naar de achtergrond gegaan.

Mohamed had er moeite mee, dat hij op school soms heel erg boos werd en zichzelf dan niet meer in de hand had. Het leek zijn moeder daarom een goed idee, dat hij naar een training ‘Rots en water’ ging. Daar kwam veel protest tegen, maar uiteindelijk is hij toch gegaan. Hij heeft geleerd, dat als je boos wordt, je kunt zorgen dat je je zelfverzekerd voelt door je houding en uitstraling. Je legt dan het probleem terug bij de ander en reageert niet.

Gevecht tegen de vooroordelen

Het gevoel van veroordeling door de omgeving omdat je te dik bent, is iets waar ook deze kinderen al tegenaan lopen. Niet alleen op school worden ze gepest of buitengesloten. Dat gaat veel verder. Overal op straat heb je het gevoel, dat mensen naar je kijken. In de rij bij de supermarkt, in de wachtkamer, herken je dat? Daardoor was Naomi erg onzeker. Door de oppeppende woorden van Lieke, is ze zichzelf weer mooi gaan vinden zoals ze is. ‘Je bent mooi hoe je ook bent. Kijk elke dag in de spiegel en vertel het jezelf,’ was de tip van Lieke. Ook al heb je overgewicht, naar het zwembad gaan wordt dan ook iets gemakkelijker.

lekker in je vel overgewicht | Geniet MEERLekker in je vel

Als je een betere conditie hebt, zit je vaak lekkerder in je vel. Als je teveel kilo’s moet meedragen, leg je het af tegen je vrienden met rennen op het schoolplein en in de gymlessen. In een jaar tijd hebben ze daar allemaal hard aan gewerkt. Mo bedacht zijn eigen rondjestest: zoveel mogelijk rondjes rennen in het park bij hem in de buurt. En dat werden er steeds meer! Het was mooi om te zien wat dat met hem deed, hoe trots hij was op zichzelf. Het is belangrijk een beweegactiviteit te zoeken die je leuk vindt en die bij je past. Zo ging Lieke op dansen, waar ze helemaal blij van werd. Doe wat je leuk vindt. Dan is het ook beter vol te houden en krijg je er een goed gevoel van. Dat vond ik echt mooi om te zien.

Worstelingen en overwinningen

Voor kinderen met overgewicht helpt het om veel over je gevoel te praten. Bij Mathilde aan tafel tijdens het avondeten ging het bijna dagelijks over gezond eten. Dat vond zij erg moeilijk. Daarom heeft zij daarover gepraat met haar moeder en ook openhartige gesprekken gehad met haar vader. Ook bij haar vriendinnen vond Mathilde een luisterend oor. Dat is erg belangrijk. Pas als je omgeving je accepteert zoals je bent, kan er een knop om en krijg je weer meer positieve energie in het nastreven van je doel.

positieve energie overgewicht | Geniet MEERAlleen dan komen er niet steeds weer gedachtes van ‘Ik kan het niet.’ en ‘Wat maakt het uit of ik dit nu eet?’. Je wordt sterker en omgaan met verleidingen en jezelf oppeppen bij een terugval gaat vaker goed. Dat merkte zij op vakantie in Italië waar iedereen haar in haar waarde liet. Dat geeft zoveel positieve energie!

Daarom is erover praten zo belangrijk. Als je een maatje hebt bij wie je jezelf kunt zijn en waar je je gevoelens over dat rotgesprek in het ziekenhuis kwijt kunt, ben je daar minder negatieve energie aan kwijt. Je kunt je energie beter richten op positieve dingen zoals eraan werken om lekkerder in je vel te zitten.

De 6 tips van de hoofdpersonen bij overgewicht

Ik heb alle afleveringen gekeken. De vijf hoofdpersonen kwamen daarin met grappige en onverwachte invalshoeken over overgewicht, die voor andere te dikke kinderen toepasbaar zijn en kunnen zorgen voor meer begrip. Ik heb ze in 6 punten samengevat:

  1. Volg je gevoel en niet de weegschaal: Laat je niet ontmoedigen door dat cijfertje als je in een positieve flow zit. Ga er gewoon niet opstaan.
  2. Kijk iedere dag in de spiegel en zeg tegen jezelf: ‘Je bent mooi hoe je ook bent.’
  3. Doe wat je leuk vindt. Dan is een beweegactiviteit veel beter vol te houden. Zoals dansen voor Lieke, waar ze helemaal van opbloeide.
  4. Wees trots op jezelf als je een doel hebt bereikt. Mo begon met 10 rondjes bij zijn rondjestest, maar dat werden er steeds meer!
  5. Zoek steun bij je omgeving, je ouders, vrienden. Zij kunnen je door moeilijke momenten heen helpen. Zoals Mo deed bij klasgenoten en Mathilde bij vrienden en haar ouders.
  6. En de belangrijkste tip van Lieke: ‘Denk even na voordat je iemand met obesitas gaat pesten. Of voordat je zegt: Hé wat ben jij dik zeg.’

Deze tips sluiten aan bij mijn eigen ideeën over coaching van kinderen met overgewicht. Wil je nog meer lezen over kinderen en overgewicht op mijn blog? En waarover precies?  Plaats een reactie. Je krijgt altijd een reactie terug.

Ik hoop snel van je te horen!

Paulien

Meer info:


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *