3 redenen voor ouders om te bewegen met hun kids


3 belangrijke redenen voor ouders om lekker te bewegen met hun kids

In mijn praktijk komen veel kinderen. Zo was er onlangs een meisje in mijn praktijk. Een meisje dat vooral houdt van rustig binnen spelen, creatief bezig zijn, knutselen, tekenen, lezen, muziek maken. Ze doet de dingen die ze leuk vindt. Buiten spelen en bewegen is niet haar eerste keus. Toch werd ze plotseling heel enthousiast over bewegen en dat was prachtig om te zien!

3 redenen om vaker te bewegen

Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen:

  1. Zijn minder vaak ziek – gezonde jeugd
  2. Kunnen zich beter concentreren – slimmer door bewegen
  3. Zitten lekkerder in hun vel – meer energie

Bewegen trampoline springen | Geniet MEER

1. Minder vaak ziek – gezonde jeugd

Kinderen hebben veel profijt van een gezonde leefstijl. En iedere dag 60 minuten bewegen hoort daarbij. Hoe doe je dat?

Een paar praktische tips:

  • Zoek naar beweegactiviteiten waar je blij van wordt. Buiten spelen, voetballen of een stuk fietsen: alle beweging is goed!
  • Beweeg samen met een vriend of je vader of moeder. Samen bewegen is leuker. En er is nog een voordeel: je zegt minder snel af.
  • Zet je plannen om te bewegen in je agenda. Zo houd je die tijd vrij en kan er niks tussenkomen.
  • Bereid je voor! Heb je alle spullen in huis die je nodig hebt om te kunnen sporten? Zet ook vast een bidon klaar.

2. Kunnen zich beter concentreren – slimmer door bewegen

Bewegen is niet alleen goed voor je lichamelijke conditie, je wordt er ook slimmer van. Uit onderzoek blijkt, dat een groep studenten die gemiddeld tenminste 3,52 keer per week een half uur sportte, duidelijk betere studieresultaten behaalden dan de groep die gemiddeld 2,8 keer per week sportte. Je geheugen werkt beter terwijl je beweegt. Zet leerlingen tijdens het rekenen op de fiets. Als het aan ‘beweegprofessor’ Erik Scherder lag, stonden er morgen fietsjes in de klassen, zodat kinderen even de benen kunnen laten werken.

Bewegen in de klas fietsen | Geniet MEER

Niet alleen is het belangrijk om voldoende te bewegen, het is ook belangrijk om minder te zitten. De tijd die je per dag zittend doorbrengt, kun je gemakkelijk verkleinen door kinderen minder tv te laten kijken of door minder tijd met een laptop/tablet door te brengen. Meer dan 2 uur ‘screentime’ per dag vergroot de kans op overgewicht, bankhangen en zelfs minder goede cijfers op school. En door minder tijd achter tv en tablet door te brengen, houd je meer tijd over om te sporten, te lezen, te knutselen, buiten te spelen of gewoon te kletsen.

Bewegen skaten | Geniet MEER

3. Lekkerder in je vel – meer energie

In het begin kan het je natuurlijk de nodige energie, zweet, tegenzin en spierpijn kosten. Maar als het je lukt om dit regelmatig vol te houden en wat conditie op te bouwen, dan krijg je er uiteindelijk een stuk meer energie door. De spieren van je kind worden sterker en zijn/haar uithoudingsvermogen verbetert er door. Het zorgt er ook voor dat ze de energie hebben om helder te denken en met nieuwe ideeën te komen.

 

Beweegactiviteiten voor het hele gezin

Nog even terug naar dat meisje. We gingen samen 12 (of meer…) dingen bedenken om met het hele gezin actief bezig te zijn. Leuke dingen om samen met het gezin te doen in het weekend. Nou, toen ging ze helemaal los. Want bewegen is leuk!

Wandelen in het bos, zwemmen, een fietstochtje maken, een speurtocht doen, samen touwtje springen…. Resultaat: een pot vol leuke briefjes met doe-activiteiten voor het hele gezin om nog maanden lekker bezig te zijn. Was dit nu dat meisje dat eigenlijk liever rustig binnen zat?

Bewegen schommel | Geniet MEER

Meer tips

Bekijk de website Gratis Bewegen voor veel leuke beweegtips voor kinderen in de buitenlucht. En binnenkort organiseert Geniet MEER leuke activiteiten voor het hele gezin. Wil je daar meer over weten? Laat dan je e-mailadres achter. Dan houd ik je op de hoogte. Of schrijf je meteen in voor de ouder&kind-bootcamp op zondag 24 september 2017.

Veel plezier met bewegen vandaag!

Paulien

Ouder&kind-bootcamp 240917 | Geniet MEER

 

 

 


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *