Wat is goed of fout eten?


Wat is goed of fout eten?

Vaak hoor ik in mijn praktijk de meest vreemde conclusies over goed of fout eten. Zo had ik bij de Afvalclub laatst een cliënt die was aangekomen. Daar had ze zo haar eigen verklaring voor: ‘Het zal wel komen door de appelstroop. Die heb ik afgelopen week veel gegeten. Die moet ik denk ik maar weggooien.’ Ik vroeg nieuwsgierig door naar hoe ze tot deze conclusie kwam. Wat leidde tot haar negatieve associatie met appelstroop? Hoe kon ze dat opeens als ‘fout’ ervaren?

Goed of fout

Dit is maar een voorbeeld. Regelmatig krijg ik dit soort vragen van cliënten: Mag ik zuivel nemen? Is pure chocola beter dan melkchocola? Is brood nu wel of niet gezond? Word je dik van brood? Wat vind jij Paulien van een smoothie als ontbijt? Het lijkt wel alsof we gewend zijn geraakt om eten in te delen in twee categorieën: goed en fout. Dit komt door allerlei diëten en dieetgoeroes.

Koolhydraten staan op de verboden lijst, vetten waren daarvoor al de klos en weer eerder moest je vooral de koolhydraten van de eiwitten scheiden. Er worden zoveel dingen geroepen over voeding, dat we zo langzamerhand door alle bomen het bos niet meer zien?

Toverwoord is variatie

Daarom wil ik als voedingsdeskundige graag wat nuance aanbrengen. Over veel voedingsmiddelen kun je wel iets goeds of juist fout opmerken. Zelfs water, dat is gezond, maar opeens 10 liter drinken op een dag niet. Te veel van eenzelfde voedingsmiddel is vaak geen goed idee.

Zo kunnen tarwegluten onze darmwand beschadigen. Maar ligt dat aan de gluten zelf of aan de hoeveelheid brood, tussendoortjes, crackers en pasta’s die we eten? Eenzelfde vraag kun je stellen over zuivel en soja: ligt dat aan de producten zelf of aan de hoeveelheden die we ervan eten dat we er klachten van krijgen? Of ligt het aan de mate waarin deze producten bewerkt zijn? Hadden we als oermens hier ook al last van?

goed of fout eten weerstand gezondheid regenboog groente fruit | Geniet MEER

Om goed voor onze darmen en ons immuunsysteem te zorgen, is variatie zo belangrijk. Eet een regenboog van groente en fruit, want iedere kleur bevat weer zijn eigen vitamines en mineralen. Kies het liefst voor pure en gezonde voedingsmiddelen.

Iedere dag een genietmomentje

En verder is het belangrijk wanneer je iets eet. En of je daar dan ook echt van geniet. Vergelijk het met kleding, een ander onderwerp dat veel vrouwen bezighoudt. Dat mooie  jurkje draag je niet iedere dag. En als je het draagt, is het voor een speciale gelegenheid en is je gedrag anders. Je draagt het niet als je in de tuin werkt. En je joggingpak, dat doe je niet aan naar je werk, maar wel lekker ’s avonds op de bank. Zo is het ook met eten. Een stuk taart eten, dat doe je niet iedere dag. Maar ben je jarig, geniet dan van een stuk taart! En eet het niet op een willekeurige dag al staand voor de koelkast. Dat lijkt me minder geslaagd.

Kies bewust wat je wel en niet wilt eten en wanneer. Vergeet niet: jij hebt de regie! Ook als je je gedrag wilt veranderen om af te vallen, kun je kiezen voor een genietmomentje. Wat dat is, mag je zelf weten, als je er maar de tijd voor neemt, rustig ervoor gaan zitten en ervan geniet. Dat kan zomaar een heerlijke boterham met appelstroop zijn. Dat is dan geen fout eten. En eet je eens een keertje minder gezond, bijvoorbeeld een kant en klare pizza, maak er dan een lekkere verse salade bij.

goed of fout eten supermarktsafari | Geniet MEER

Supermarktsafari

Wil je nou meer weten over goed of fout eten en hoe je nu een goede keuze in de supermarkt maakt? Met de supermarktsafari leer ik je te kiezen voor lekker én gezond en verdwaal je nooit meer in de jungle die supermarkt heet. Kletspraatjes op de verpakking? Jij prikt er straks zo doorheen! Ga je mee struinen door de supermarkt? Interesse? Lees meer informatie over de supermarktsafari of stuur me een bericht via contact/paulien@geniet-meer.nl en ik hou je op de hoogte als er weer een groep start.

Goed of fout eten

Volg je gevoel en kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt eten. Dan zit je goed. En je druk maken over iets dat je hebt gegeten, is sowieso geen goed idee. Teveel cortisol (het stresshormoon) kan je afvallen behoorlijk in de weg zitten. Heb je iets teveel gegeten of iets wat je liever eigenlijk had laten staan? Iedere dag is weer een nieuwe dag waarop je het goed kunt gaan aanpakken. En daar hoeft het geen maandag voor te zijn.

Het is dus niet zo zwart-wit als het lijkt, goed of fout eten. Of misschien toch een klein beetje dan: fout eten waarvan je gaat boeren. Maar in andere culturen is dat juist weer een compliment… 😉


Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *