Genieten van iedere hap: 5 tips voor langzaam eten


Genieten van iedere hap: 5 tips voor langzaam eten

Onze gehaaste levensstijl brengt veel gezondheidsnadelen met zich mee. Uit onderzoek blijkt, dat snel eten ongezond kan zijn. In dit artikel leg ik je uit waarom het beter is om de tijd te nemen voor je maaltijd en kom je erachter hoe langzaam eten je gewicht kan beïnvloeden. Je leert beter naar je lichaam luisteren hoeveel eten het nodigt heeft en krijgt meer energie.

Hoe eet ik?

Focussen op hoe je eet in plaats van wat je eet is een kenmerk van mindful (met aandacht) eten. Je stelt je dan vragen zoals: Eet je met of zonder afleiding van je mobiel of tv? Eet je zittend of lopend, aan tafel of achter je bureau? Eet je anders in gezelschap of als je alleen bent? Maar ook: eet je snel of langzaam?

Meer kauwen zorgt voor minder eten

Als je langzamer eet, kauw je meer. Dus dat is niet alleen goed voor je spijsvertering, het zorgt er ook voor dat je minder eet. Mensen met gewichtsproblemen kauwen hun eten vaak minder goed dan mensen met een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt dat snelle eters gemiddeld iets zwaarder zijn dan langzame eters. Ze eten meer en komen ook makkelijker aan in gewicht.

Je verteert je eten beter

Wat veel mensen niet weten, is dat de vertering van je voedsel al begint in je mond. Door te kauwen komen er enzymen uit je speeksel bij het voedsel, die het verteringsproces starten. Als je rustig eet en dus meer kauwt, verteer je je eten beter. Daardoor kan je lichaam voedingsstoffen beter opnemen. Doordat je mond een deel van de vertering opneemt, ontlast je hiermee je maag en je darmen. Door snel te eten zorg je ervoor, dat je je eten minder goed verteert, wat onder andere voor gasvorming kan zorgen.

Geef je verzadigingshormoon de tijd

Langzaam eten is een gezonde gewoonte. Het ‘ik zit vol-signaal’ komt pas na circa 20 minuten. Dan wordt er verzadigingshormoon (leptine) naar je hersenen gestuurd met een seintje, dat je vol zit. Een snelle eter is dus vrijwel nooit voldaan direct na de maaltijd. Eet je te snel, dan heeft je lichaam simpelweg niet genoeg tijd om het signaal te verwerken. De kans dat je meer eet dan je nodig hebt, is dan heel groot. Zorg dus door langzaam te eten dat je na 20 minuten nog niet te veel hebt genomen.

Je geniet meer van je eten

Als je gehaast eet, kun je niet echt genieten van je eten. Je hebt het al op eer je er erg in hebt. Een eetmoment is het ideale moment om even rustig te gaan zitten. Daar komt bij dat als je langer kauwt, er ook meer verschillende smaken vrijkomen. Je proeft het beter als iets bijvoorbeeld knapperig is. Het bewust proeven draagt ook bij aan het gevoel van verzadiging. Door langzamer te eten, eet je automatisch minder gauw teveel. In het artikel van Lucy Crane kun je lezen over waarom het voor een sporter goed is erop te letten om genoeg te eten. Langer genieten van verschillende smaken, texturen en geuren van eten, zorgen dat je meer geniet van je eten, er meer energie van krijgt en het vermindert stress.

Voordelen van langzaam eten:

  • Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder).
  • Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk.
  • Je voelt je meer verzadigd na het eten.
  • Je hebt langer de tijd om te genieten.

Maar hoe doe je dat dan, langzaam eten?

Eetsnelheid is onbewust gedrag: het is een gewoonte. Snelle eters kauwen hun eten veel minder. Maar waarom is het zo moeilijk om deze gewoonte te veranderen?

Wat helpt bij het veranderen van een gewoonte is het maken van een lijstje voor jezelf met de voordelen van veranderen, zodat je de wil en de motivatie hebt om dat te doen.

En als je erop let, leg je je bestek misschien af en toe even neer. Dan ben je met je aandacht (mindful) bij elke hap. Maar let je er een keer niet op, dan ben je weer terug bij af. Hoe word je nu een langzame(re) eter?

Ik geef je 5 tips voor langzaam eten:

  1. Geniet bewust van elke hap die je neemt: kauw langzamer, neem niet direct een nieuwe hap en probeer op iedere hap zo’n 20 keer te kauwen.
  2. Het helpt om af en toe je bestek neer te leggen of een slok drinken te nemen. Eet je in gezelschap? Meng je dan in het gesprek. Dan ben je minder bezig met het ‘niet eten’.
  3. Hou je aandacht bij je eten en eet niet voor een beeldscherm (mobiel, laptop, tv). Je eet dan niet bewust.
  4. Snel eten kan een reactie zijn op honger. Kijk eens naar je verdeling van maaltijden en tussendoortjes over de dag, zodat je niet met enorme honger aan tafel gaat.
  5. Zet een reminder in je telefoon voor elke maaltijd om je eraan te herinneren dat je rustig en met aandacht wilt eten (en leg je mobiel daarna weg…).

Uiteindelijk zul je merken, dat langzaam eten een vorm van ontspanning wordt. Eten en mindfulness tegelijk.

Zo heb je minder honger, meer energie en kun je meer genieten!

Paulien Rinsema-Jansen

 

Kijk voor inspiratie over een gezonde leefstijl of gezonde en lekkere recepten eens op mijn website: www.geniet-meer.nl

 


3 Comments

  1. Ik heb altijd te snel gegeten en ben er sinds kort achtergekomen dat het eigenlijk niet goed is. Ik ga nu beter kauwen en meer genieten van het eten. Dat zullen mijn maag en darmen ook fijner vinden. Dankjewel Paulien!

    Post a Reply
    • Hoi Lars,
      Dank voor je reactie. Fijn te horen, dat je beter gaat kauwen en meer genieten van eten. Hoe ben je erachter gekomen, dat het eigenlijk niet goed is? Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Fijne dag!

      Post a Reply
    • het is niet als normaal, maar DAN normaal!

      Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *