Een strandfoto en overgewicht vermijden


Een strandfoto en overgewicht vermijden

Overgewicht vermijden is belangrijk van jongs af aan. Waarom? Een collega gewichtsconsulente, Dagmar Huijgen, had het over een mooi beeld. Wat is er veranderd als je naar een strandfoto van nu kijkt en deze vergelijkt met bijvoorbeeld een strandfoto uit 1952?

strandfoto en overgewicht vermijden anno nu | Geniet MEER

strandfoto en overgewicht vermijden anno 1982 | Geniet MEER | Geniet MEER

Juist, dat overgewicht een groot probleem aan het worden is. En niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Er is overvloed ontstaan aan alles. Eten en verleidingen zijn nu overal. En bewegen is niet meer zo vanzelfsprekend als toen. Vermijden van overgewicht is dus noodzakelijk. Elke ouder wil toch, dat zijn kind opgroeit tot een gezonde volwassene?

Eten met het gezin

Maar wat is er dan de afgelopen jaren veranderd? Denk aan die strandfoto. Tot diep in de 20ste eeuw waren de maaltijden elke dag opnieuw hét moment voor het gezin om tijd te maken om samen aan tafel te zitten, te babbelen en tegelijkertijd te genieten van moeders kookkunst. Er waren toen geen kant-en-klaar maaltijden, geen fastfood, geen industriële bakproducten, geen overvloed aan zoete ‘lekkernijen’.

Maar nu is ‘goed’ eten niet langer prioriteit. Te dikke kinderen en tieners komen tegenwoordig meer en meer voor. En teveel overgewicht bij kinderen is gevaarlijk, want 50% van de obese kinderen worden ook obese volwassenen. Naast medische klachten zijn dikke kinderen vaak het doelwit van pesterijen, wat weer psychische aandoeningen tot gevolg kan hebben. Beter en gezonder eten van jongs af aan is de sleutel.

De cijfers

Laten we eens kijken naar de cijfers. De laatste jaren is (extreem) overgewicht erg toegenomen. Uit actuele cijfers blijkt, dat meer dan 50% van de volwassenen in Europa overgewicht heeft en meer dan 20% aan obesitas lijdt. En waar ik dan nog het meest van schrik, is dat ook het aantal kinderen die overgewicht hebben of aan obesitas lijden de laatste jaren angstaanjagend toeneemt. Op Europees niveau heeft momenteel 19-50% van de kinderen/jongeren tot 18 jaar overgewicht en 8 tot 30% lijdt aan obesitas, afhankelijk van de bevolkingsgroep.

Door rug- en knieklachten wordt bewegen en meedoen met teamsporten of spelletjes op school moeilijker. Kinderen hebben verder soms last van snurken en slaapstoornissen. En dan hebben we het nog niet over gepest worden of minder vriendjes. Ze voelen zich onzeker, minderwaardig en hebben een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze zoeken hun troost in eten.

Help mijn kind is te dik! Wat nu?

overgewicht vermijden haat liefde weegschaal | Geniet MEERRicht je aandacht op verandering in het voedingspatroon én verandering van gedrag. Stimuleer je kind ook om veel te bewegen. Bedenk leuke beweegactiviteiten samen met het gezin. Op die manier kun je de gewichtstoename helpen beperken of verkleinen in verhouding tot zijn lichaamsgroei. Het overgewicht van je kind neemt dan langzaam af naargelang het groeit.

Je kind bereikt een gezond gewicht niet alleen door minder te eten. Het is ook voor je kind noodzakelijk een gezonde leefstijl te combineren met meer bewegen. Betrek hierbij het hele gezin! Je kind verdient de steun van alle familieleden, niet enkel van de ouders maar ook van broers en zussen al moeten zij ook hiervoor hun leefgewoontes aanpassen.

Wat kun je als ouder doen?

Overgewicht vermijden: enkele speerpunten en tips voor het gezin:

  • Verander de eetgewoonten van het hele gezin
  • Regelmaat in het dagelijkse eetpatroon is erg belangrijk
  • Geen maaltijden overslaan en per dag 2 a 3 tussendoortjes
  • Fysieke activiteiten verhogen met een leuke sport of gezinsactiviteit
  • Negatieve factoren zoals beeldschermtijd – hoe verleidelijk ook – vermijden

Beeldschermtijd

beeldschermtijd overgewicht vermijden | Geniet MEERDie laatste blijft lastig. Want zitten we zelf ook niet dagelijks meerdere uren in het bijzijn van onze kinderen op onze telefoon of tablet? Probeer zelf het goede voorbeeld te geven. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont had gisteren op een ouderavond nog een tip: laat je kinderen als ze uit school komen en al heel de dag gezeten hebben niet op een tablet/smartphone. Als ze de eerste 5 minuten niet stil gaan zitten, zorgt dit er meestal voor, dat ze iets actiefs gaan doen en een uur later nog steeds niet stil zitten.

Gewichtscontrole

Als er ondanks je inspanningen in het vermijden van overgewicht onvoldoende gewichtscontrole blijft, schakel dan de professionele hulp in van je huisarts, een diëtist of gewichtsconsulent. Zet je jonge kind nooit uit eigen initiatief op dieet!

Is je kind nog jong (prepuberaal) en nog volop in de groei is, dan is het voldoende om te proberen het gewicht te behouden. Zet je kind nooit op dieet, dat is niet de oplossing!

Als je kind de pubertijd en de groeifase voorbij is (postpuberaal) en met overgewicht kampt, richt dan wel al je aandacht op gewichtsvermindering maar bij voorkeur onder begeleiding van een professional.

Ik hoorde, dat de leeftijd van elf jaar een belangrijke mijlpaal is voor de ontwikkeling van obesitas. Kinderen vanaf die leeftijd die lijden aan obesitas, komen daar maar heel moeilijk vanaf.

Begin vandaag nog!

Dan zitten jij en je gezin lekker in hun vel, krijg je meer energie om te bewegen, voel je je fitter en kun je samen meer genieten en leuke dingen doen. En zeg nou zelf, dat is toch het allerbelangrijkste dat er is?

En heb je een steuntje in de rug nodig, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Ik wil je graag helpen. Een kennismakingsgesprek is gratis.

Een fijne en gezonde dag!

Paulien

 

 


Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *