7 tips om emotie-eten de baas te worden!


7 tips om emotie-eten de baas te worden!

Voeding heb je nodig om energie te krijgen. Iedere dag weer. Koolhydraten als brandstof. Eiwitten voor onze spieren. Calcium voor onze botten. Vezels voor onze darmen. Maar eten is ook onlosmakelijk verbonden aan onze emoties. Dan eten we vooral producten die rijk zijn aan suiker en vetten. Zo activeren we het gelukshormoon dopamine, waardoor we ons beter voelen. Vroeger kreeg je misschien een snoepje als je je pijn had gedaan. Als je gewend bent om jezelf te troosten, belonen of af te leiden met eten, heb je mogelijk last van emotie-eten. In deze blog deel ik 7 tips met je om je emotie-eten de baas te worden.

emotie-eten emotie | Geniet MEER

Wat is emotie-eten?

We kennen het allemaal: ben je moe, boos, verdrietig, teleurgesteld. Bij veel negatieve emoties biedt iets lekkers eten troost. Een stressvolle dag op het werk, een vervelend gesprek, liefdesproblemen, een gevoel van eenzaamheid. Je voelt je niet lekker en gaat eten om dat gevoel te verminderen of weg te drukken. En dat doe je meestal niet met gezonde voeding.

Bij emotie-eten eet je dus niet omdat je honger hebt. Maar je eet om negatieve gevoelens te dempen. Je verlangt naar specifieke etenswaren. Je bent (on)bewust op zoek naar snelle suikers die je een shot dopamine geven om de pijn te verzachten. Daarna kun je je schuldig voelen of schamen. Als je niet zoekt naar oplossingen om je problemen op te lossen en blijft grijpen naar eten om je pijn te verachten, kom je in een negatieve spiraal terecht. Dat kan leiden tot een cyclus van overmatig eten en daaruit voorkomende problemen zoals gewichtstoename.

Hulp bij emotie-eten

Emotie-eten kan verschillende oorzaken hebben en kent verschillende gradaties. Eens een keertje wat meer snoepen op een avondje alleen op de bank is heus niet erg. Maar komt het regelmatig voor en zie je een patroon, dan is het probleem niet de voeding. Zie je geen andere uitweg om je pijn te verzachten of je emoties te onderdrukken, dan kun je het beste hulp zoeken.

Ligt de oorzaak dieper, raadpleeg dan een psycholoog die gespecialiseerd is in jouw probleem. Pas wanneer je weer een goede relatie met jezelf opbouwt, zult je in staat zijn om een gezonde relatie met voeding aan te gaan. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken van moed.

Mijn tips om emotie-eten de baas te worden

Echt emotie-eten heeft een psychologische grondslag. Ga aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Wil je ook aan de slag met je eetpatroon? Wil je het makkelijker maken voor jezelf om minder te eten vanuit emotie? Onderstaande tips zijn een goed begin van de oplossing.

  1. Eet voldoende

Eet voldoende tijdens je maaltijd, zodat je geen honger hebt. Eet 3 voedzame maaltijden op een dag. En naar behoefte nog 1 tot 3 gezonde tussendoortjes. Honger is absoluut niet hetzelfde als emotie-eten, maar het maakt je er wel minder vatbaar voor. Met een goedgevulde maag kun je beter weerstand bieden aan snacken. Eet je minder of te weinig om calorieën te besparen, dan zal je een uurtje of twee na je maaltijd alweer honger hebben. Dan ga je toch weer snacken en kom je in een negatieve spiraal terecht.

  1. Eet bewust

Eet je omdat je honger hebt of uit emotie? Probeer voor jezelf bij elke maaltijd of tussendoortje na te gaan waarom je eet. Voel je honger en rommelt je maag? Of eet je omdat je je eenzaam voelt? Veel mensen eten snel en met weinig aandacht. Door aandachtig te eten, kun je rustiger eten, beter kauwen en voel je beter je verzadiging. Je eet dan ook minder gauw te veel. Je eten verteert beter en je krijgt meer energie, waardoor je beter kunt omgaan met negatieve emoties. Bewust eten is een belangrijke stap in het veranderen van je eigen gedrag.

  1. Beloon jezelf met een gezond alternatief

Het klinkt misschien voor de hand liggend. Doe ongezonde etenswaren de deur uit. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Heb je geen chips, chocola of andere ongezonde etenswaren in huis, dan wordt emotie-eten sowieso al een stuk lastiger. Haal zo de focus af van het eten. Als honger niet de behoefte is, is eten niet de oplossing. Zorg voor een gezond alternatief om met je emoties om te gaan. Ga in plaats van te snacken even naar buiten voor een wandeling als je je rot voelt, bel een vriend(in) of zet je favoriete muziek op. Kijk wat voor jou werkt.

emotie-eten naar buiten

  1. Hou een dagboek bij

Schrijf eens op wanneer je eet, wat je eet, met wie en hoe je je voelt. Door het op te schrijven, kun je makkelijker patronen ontdekken en zien wat de oorzaak zou kunnen zijn. Is er een bepaalde emotie die je triggert? Komt er vaker een terugkerende reden in je eetpatroon? Ook als je uiteindelijk besluit professionele hulp te zoeken, is het fijn en helpend om de oorzaak te ontdekken.

  1. Ontspan en laat je emoties er zijn

Emotie-eten komt vaak voort uit spanning. Je voelt een naar gevoel in je lichaam. Stress is de oorzaak van veel fysieke en mentale ziektes en kwalen. In een stresssituatie zijn we minder goed in staat te bepalen wat ons lichaam nodig heeft. Probeer het gevoel eens toe te laten. Ga rustig zitten. En laat je emoties er zijn. Neem even een adempauze. Je emoties alleen maar wegdrukken, heeft geen zin. Dat maakt het vaak alleen maar erger. Probeer ze juist te voelen, want door je gevoel te accepteren, neemt de spanning en onrust vaak af.

emotie-eten

  1. Eet minder suikers

Niet alleen het eten zelf, maar vooral de suikers geven je je geluksgevoel. Maar dat is van korte duur. Door het eten van suiker komt er een piek in je bloedsuikerspiegel. Die wordt gevolgd door de bekende dip, waardoor je je dan weer moe en futloos gaat voelen en je honger-/snackgevoel weer aangewakkerd wordt. Een dip activeert je reptielenbrein, waardoor je gezond verstand wordt uitgeschakeld. Daardoor kun je dan nog minder weerstand bieden aan ongezonde snacks. Door minder snelle suikers te eten, zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel zonder dips.

  1. Gezonde leefstijl

En dan de allerbelangrijkste tip: gezond léven. Dus niet alleen gezond eten, maar ook veel bewegen, genoeg ontspannen en niet (te) veel drank gebruiken. Zo zorg je goed voor jezelf. Dit helpt om stress te verminderen en dan heb je meer energie, waardoor je beter om kunt gaan met tegenslagen.

Emotie-eten de baas worden

Emotie-eten is een veel voorkomend en serieus probleem. Een keer een vreetbui kan geen kwaad, maar zoek hulp als er meer aan de hand is. Alleen zo kun je de onderliggende oorzaak aanpakken. Als het ernstige vormen aanneemt, is het raadzaam een afspraak met je huisarts te maken. Hopelijk kun je met deze tips al een stap dichter bij een gezonde leefstijl komen om zo emotie-eten de baas te worden.

Wil jij hulp bij een gezonde leefstijl? Neem dan contact met me op.

Paulien Rinsema

 


Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *