Kun je afvallen door goed te slapen?
Voldoende slaap is belangrijk voor je gezondheid in het algemeen. Van goed en genoeg slapen kan je lichaam herstellen, de indrukken van de dag verwerken en nieuwe energie opdoen. Veel mensen vergeten, dat slaap ook een belangrijke factor is als je wilt afvallen. Een goede nachtrust is essentieel om gewicht te verliezen. Ik zal je uitleggen waarom.
Stress, slaap en je darmen
Wat gebeurt er in je slaap? Ook als je slaapt verbruikt je lichaam calorieën. En je lichaam produceert in rust diverse hormonen, waaronder ghreline en leptine. Deze hormonen spelen een rol bij je hongergevoel en verzadiging. Na een nacht slecht slapen, heb je vaak meer trek in eten en dan vooral in zoetigheid waar je snel energie van krijgt. Je gaat dan eerder snacken om je weer wat fitter te voelen.
Als je te veel stress hebt, kun je vaak ook slecht slapen. Wie te weinig slaapt, zo concluderen onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston, gaat meer suiker- en vetrijke voeding eten. Omdat je je slap voelt, ga je meer snaaien. Daardoor kun je last krijgen van meer gasvorming en een opgeblazen gevoel. En je komt gemakkelijker aan in gewicht.
Maar een goede nachtrust draagt er juist aan bij dat je gedurende de dag in staat bent om gezondere voedingskeuzes te maken. En door uitgerust aan je dag te beginnen, heb je minder honger. En als je uitgerust bent, heb je meer zin om actief te zijn. Dus om lekker te bewegen of te gaan sporten. En dat is weer goed voor je verbranding en om af te vallen.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging bevordert de kwaliteit van je slaap. En bewegen heeft nog een ander gunstig effect. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. En dat gaat ook door in je slaap. Je rustmetabolisme wordt hoger, waardoor je ’s nachts meer energie nodig hebt. Ga dus iedere dag een half uur wandelen. En beweeg per week minstens 2,5 uur matig intensief. Combineer cardio met spierversterkende oefeningen.
Ga op (dezelfde) tijd naar bed
Het is niet gemakkelijk om je slaap gunstig te beïnvloeden, maar het helpt om iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zodat je een vast ritme hebt. En we weten het allemaal wel: anderhalf uur voor het naar bed gaan geen beeldschermen meer gebruiken, maar iets rustigs doen zoals lezen of muziek luisteren zorgt ervoor dat je meer ontspannen in bed komt te liggen. En ’s avonds na het eten nauwelijks meer drinken (en zeker geen alcohol) vergroot de kans dat je doorslaapt.
Hoe langer je op blijft, hoe meer energie je nodig hebt. Als je lekker hebt gesport, ben je vaak moe en eerder geneigd om op tijd je bed in te duiken. Als je te laat sport, ben je juist daarna nog wakker van de adrenaline. Heb je hier last van, kijk dan of je iets eerder kunt gaan trainen, zodat je lichaam ’s avonds meer tot rust komt.
Blijf je te lang op, dan roept je lichaam om voeding. En eigenlijk heb je na een warme maaltijd niet heel veel meer nodig als je ’s avonds niet meer actief bent. Een schaaltje yoghurt, een kop thee, een handje ongebrande, ongezouten nootjes of bijvoorbeeld een stuk fruit zijn dan voldoende. Heb je altijd laat op de avond weer honger of zin in iets? Probeer dan eens wat eerder te gaan slapen.
Voldoende frisse lucht
Om goed te slapen is frisse lucht belangrijk. Ga overdag lekker naar buiten of maak ’s avonds nog een wandelingetje. En je slaapkamer goed luchten iedere dag is ook belangrijk. Een frisse slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust. Een slaper in een koele kamer verbrandt maar liefst 7% meer calorieën dan in een verwarmde kamer. De verklaring is logisch: je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven ’s nachts.
Slaap lekker
Kortom, genoeg redenen en tips om te zorgen voor een goede nachtrust. Want slaap je goed, dan heb je overdag meer energie, meer vitaliteit en een beter humeur. En je gewicht heeft er baat bij. Wil je afvallen, zorg voor een goede nachtrust!
Geniet meer!
Paulien Rinsema-Jansen